Blog

NASDAQ Nedir?

nasdaq borsası nedir

NASDAQ, yatırımcıların otomatik bir bilgisayar ağı üzerinden alıp satabilecekleri elektronik bir borsadır. Borsanın önemi, yatırımcılara otomatik bir sistem aracılığıyla şeffaf bir şekilde hisse senedi ticareti yapma olanağı sunan ilk borsa olmasından kaynaklanır. NASDAQ Borsası veya kısaca NASDAQ, hisse senedi alıp satmak isteyen yatırımcılar için dünyanın en büyük ikinci borsasıdır. Borsada 3.300’den fazla şirket halka açık olarak işlem görmektedir. Otomatik ticaret diğer borsalar tarafından kullanılırken, NASDAQ yüksek teknoloji şirketlerine odaklanması sayesinde benzersizdir. 

NASDAQ Nedir?

NASDAQ nedir sorusunu; yatırımcıların otomatik, şeffaf ve hızlı bir bilgisayar ağı üzerinde hisse alım satımlarını sağlamak amacıyla tasarlanmış bir Amerikan borsası olduğunu söyleyerek cevaplandırabiliriz. Yatırımcıların bir bilgisayar ağı üzerinden hisse senedi alıp satmalarına olanak tanır. Ulusal Menkul Kıymet Satıcıları Otomatik Fiyat Teklifleri Birliği’nin kısaltması adıyla anılan borsa, 1971’deki kuruluşundan itibaren yatırımcıların daha verimli ve hızlı ticaret yapabilmesini sağlayan yeni bir metodoloji sunar. Borsa; yatırımcılara, daha istikrarlı ve muhafazakar şirketler sunan diğer borsalardan çok daha değişken, potansiyel olarak daha yüksek büyüme potansiyeline sahip menkul kıymetlere yatırım yapmanın bir yolunu temsil eder.

Piyasaİzle Reklam Alanı

NASDAQ Borsası Nedir?

NASDAQ Borsası toplam menkul kıymet değerine göre dünyanın en büyük borsalarından biridir. Borsadaki işlemleri, alım satımlar ve günlük alım satım hacimleri hakkında tam finansal raporlar sunan otomatik alım satım sistemleri kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca otomatik ticaret, yatırımcılar tarafından belirlenen parametrelere dayalı olarak işlemlerin otomatik olarak yürütülmesini sağlar. NASDAQ liste ücretleri diğer borsalardan önemli ölçüde daha düşüktür. Düşük ücret, birçok yeni, yüksek büyüme oranına sahip ve değişken hisse senedi alım satımını mümkün kılar. New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE), piyasa değeri çok daha yüksek olduğu için hala daha büyük bir borsa olarak kabul edilirken; NASDAQ, günde yaklaşık 1,8 milyar işlemle diğer tüm ABD borsalarından daha büyük bir ticaret hacmine sahiptir.

NASDAQ Borsasının Özelliği Nedir?

NASDAQ Borsası elektronik bir borsa olduğu için ticaret zemini sunmaz. Borsanın kendisi bir bayi piyasası olduğundan aracılar hisse senetlerini doğrudan birbirleri üzerinden değil, piyasa yapıcı aracılığıyla alıp satar. Piyasa yapıcı, belirli bir hisse senedini idare eder ve defterlerinde belirli bir miktarda hisse senedi tutar. Bir komisyoncu hisse satın almak istediğinde, bunu doğrudan piyasa yapıcısı üzerinden gerçekleştirir. Şirketlerin bu borsada listelenmesi diğer borsalara göre nispeten daha kolay olduğundan, yatırımcıların hisselerini alıp satabilmeleri için daha fazla işletme halka açık hale gelir. Sağladığı otomatik ticaret, diğer borsalar arasında yaygın hale gelir; ancak NASDAQ, yüksek teknoloji şirketlerine odaklanması nedeniyle benzersiz olma özelliğini korur.

NASDAQ Endeksleri Nelerdir?

Herhangi bir borsa gibi, NASDAQ da sektöre özgü hisse senetleri koleksiyonu olan endeksleri kullanır. Endeksler, mevcut piyasanın performansı hakkında anlık görüntü sağlamak üzere kullanılabilir. NYSE’nin birincil endeksi olarak Dow Jones Endüstriyel Ortalamayı (DJIA) sunması gibi, NASDAQ’ın da Composite (Bileşik) ve 100 endeksi bulunur.

  • NASDAQ Bileşik Endeksi: Bileşik endeks, borsada işlem gören 3.300’den fazla hisse senedindeki değişimi ölçer. NASDAQ Bileşik Endeksi, genellikle sadece “NASDAQ” olarak anılır. Finans gazeteci ve muhabirleri tarafından en sık alıntılanan NASDAQ index türüdür.
  • NASDAQ 100 Endeksi: NASDAQ’da işlem gören piyasa değerindeki en büyük 100 şirketten oluşan kapitalizasyon ağırlıklı bir endekstir. En büyükleri genellikle teknolojiyle ilgili olsa da pazar sektörlerinden bir dizi şirketi de içerir. Şirketler, piyasa değerlerine bağlı olarak her yıl bu endekse eklenip çıkarılabilir.

Hem NASDAQ Bileşik hem de NASDAQ 100 endeksi, ABD şirketlerinin yanı sıra, ülke dışındaki işletmeleri de içerir.
 

Forex Piyasasında Avantajlı Spread’ler ile İşlem Yapmaya Başlayın! NASDAQ ve diğer yabancı borsa endekslerini MetaTrader işlem platformumuzda CFD olarak trade edin!

NASDAQ İşlem Saatleri 

NASDAQ, herhangi bir işlem tabanı olmaksızın, elle tutulur fiziksel bir varlık oluşturmak için Manhattan’ın Times Meydanı’nda NASDAQ MarketSite’ı kurar. Büyük dış mekan elektronik ekranı, kule hakkında 7/24 güncel finansal bilgilerini yayınlar. Tüm NASDAQ ticari işlemleri büyük tatiller hariç pazartesiden cumaya 09.30 – 16.00 saatleri arasında gerçekleşir. Türkiye saati ile işlem zamanı, 16.30-23.00 aralığına tekabül eder. Ayrıca, yatırımcılara normal seans başlamadan önce ve bittikten sonra özel seanslara katılma imkanı da verir.

NASDAQ’ta Hangi Hisseler Var? 

NASDAQ Borsası’nda 3.300’den fazla şirket halka açık ticaret yapar. Sermaye malları, dayanıklı tüketim malları ve dayanıksız tüketim malları, enerji, finans, sağlık, kamu hizmetleri, teknoloji ve ulaşım dahil olmak üzere birçok farklı türde şirkette hisse ticareti yapar. Ancak büyük ününü yüksek teknoloji stokları ile yapmıştır. Borsanın ticaret platformunda teknolojik yeniliği benimsemesi, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin yanı sıra biyoteknoloji gibi diğer en son endüstrilerdeki şirketlerin çoğunu kendine çeker. İşlem yapan şirketlerden birkaçı şunlardır: 

  • Apple (NASDAQ:AAPL)
  • Amazon.com (NASDAQ:AMZN)
  • Alphabet (NASDAQ:GOOG), (NASDAQ:GOOGL)
  • Facebook (NASDAQ:FB)
  • Comcast (NASDAQ:CMCSA)

NASDAQ Ne İş Yapar? 

“NASDAQ nedir, ne iş yapar?” diye merak ediyorsanız, borsanın tarihine göz atmanız yararlı olabilir. NASD tarafından kurulan NASDAQ, 8 Şubat 1971’de açılır. Dünyanın ilk elektronik borsası, 2.500’den fazla borsada yer almayan tezgah üstü menkul kıymetlerin alım satımını yaparak işe başlar. İlk başlarda bilgisayar bülten tahtası tipi bir sistemle çalışan borsada hisse senedi ticareti, bir bülten board ve telefon aracılığıyla gerçekleşir. Önceleri, alıcılar ve satıcılar arasında gerçek bir ticaret yapılmaz. Borsa bunun yerine, teklif fiyatı ile hisse senedi fiyatı arasındaki farkı daraltarak işlem yapanların oranlarını eşitler. Borsanın zaman çizelgesindeki bazı önemli tarihler şunlardır:

  • 1975: NASDAQ, girişim sermayesi destekli şirketleri listeleyerek modern İlk Halka Arz‘ı (IPO) icat eder. Bu sayede aracılık sendikaları piyasa yapıcıları olarak ticaret yapabilmeye başlar.
  • 1985: NASDAQ-100 Endeksini oluşturur.
  • 1996: İlk değişim sitesi yayına girer: www.nasdaq.com
  • 1998: NASDAQ-AMEX Market Group’u oluşturmak için Amerikan Menkul Kıymetler Borsası ile birleşir. AMEX daha sonra 2008 yılında NYSE Euronext tarafından satın alınır ​​ve verileri NYSE’ye entegre edilir.
  • 2000: NASDAQ’ı yeniden yapılandırmak ve halka açık bir hissedar sahibi kar amacı gütmeyen bir şirkete dönüştürmek üzere üyeleri tarafından yapılan oylama sonucu NASDAQ Stock Market Inc. kurulur.
  • 2007: İsveç-Finlandiyalı bir finans firması olan OMX’i satın alarak adını NASDAQ OMX Group olarak değiştirir. NASDAQ OMX, Boston Menkul Kıymetler Borsasını satın alır.
  • 2008: NASDAQ OMX, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en eski borsa olan Philadelphia Menkul Kıymetler Borsasını satın alır.
  • 2009: NASDAQ OMX, sektörde bir ilk olan nasdaq.com’un mobil versiyonunu oluşturur.

NASDAQ’tan Hisse Senedi Nasıl Alınır? 

NASDAQ’ın çalışma şeklinde pek çok nüans bulunsa da hisse senedi ticareti yapmak isteyen yatırımcılar için yapılacak işlemler oldukça basittir. İşlem gören hisse senetleri, herhangi bir büyük hisse senedi alım satım platformunda serbestçe işlem görebilir. İşte NASDAQ’tan hisse almak için yapmanız gerekenler:

  • Öncelikle ABD Hisse Senetlerinin alım-satımında yetkili bir aracı kurumda hesap açmanız gerekmektedir. 
  • Ardından yatırım yapmak istediğiniz teminatı hesabınıza ekleyebilirsiniz. 
  • Seçtiğiniz hisse senetlerini işlem platformu üzerinden satın alabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakınız !