Blog

Momentum Nedir?

momentum indikatörü nedir? momentum ne demek? teknik analizde momentum

Momentum, bir menkul kıymetin fiyatı üzerindeki değişimleri inceleyebilmek için kullanılan en popüler teknik analiz araçları arasında yer alır. Momentum ile fiyat hareketinin istikametini gözlemlemek ve fiyatların zaman içindeki değişim şablonlarını daha net bir şekilde takip etmek kolaylaşır. Momentum göstergesi öncü indikatörler arasında yer alsa da onu tek başına kullanmak yeterli olmayabilir. Bu nedenle trend ve işlem hacmi göstergeleri ile birlikte kombine edilir.

Momentum Nedir?

Momentum indikatörü (osilatörü), fiyat şeması içindeki trendlerin yönünü belirten, mevcut ve geçmiş değerleri kıyaslayarak fiyat dalgalanmalarının hızını ölçen bir teknik analiz aracıdır. Fiziğin bir konusu olan momentum; hareketin kuvvetini, hızını ve devamlılığını görebilmek için kullanılan önemli bir parametredir. Finans piyasalarında ise benzer şekilde bir menkul kıymetin fiyat değişimleri ve hızı momentum indikatörleri ile incelenebilir. Fiyatın yönü tespit edildiğinde, momentumdan yararlanarak gelecekte fiyatın nereye gidebileceği veya momentumun nerede yavaşlayabileceği öngörülebilir, ancak diğer tüm indikatörlerde olduğu gibi sadece yardımcı bir araçtır ve kesinliği yoktur. Trendlerin yönünü belirten hareketli ortalamalar (MA) gibi temel trend indikatörleri ile beraber kullanımı ise daha isabetli öngörülerde bulunabilmeye olanak tanır.

Piyasaİzle Reklam Alanı

Momentum İndikatörü Nasıl Kullanılır?

Momentumun incelenebilmesi için öncelikle temel bir referans noktası seçilir. Bu referans noktası 0 veya 100 seviyesi olarak belirlenebilir. Fiyatlar arttıkça momentum yukarı doğru ivmelenir ve referans çizgisinin üzerine çıkarak yukarı yönlü hareketine başlar. Fiyat içindeki dalgalanmalar ve uyumsuzluklar da MOM çizgileri üzerinden analiz edilebilir. Fiyatlar düşmeye başladığında ise momentum indikatörü de bir seviyede referans çizgisinin altına inerek aşağı yöndeki hareketini sürdürür. Dolayısıyla referans çizgisinin altındaki bölgeler piyasaların zayıfladığı ve fiyatların düştüğü alanı ifade eder, bu çizginin üzeri de fiyatların artış gösterdiği ve piyasanın yukarı yönde hareketlendiği zamanları temsil eder.

Momentum İndikatör Çeşitleri Nelerdir?

En temel 5 momentum indikatörü şu şekilde sıralanabilir.

1) Göreceli Güç Endeksi (RSI)

RSI, teknik analizde en çok kullanılan ve güvenilen indikatörlerin başında gelir. Fiyat değişimlerini ve fiyat değişikliklerinin meydana gelme oranını ölçerek piyasanın nabzını tutar. Göreceli güç endeksi, 0 ile 100 arasında hareket eder. Orta çizgi olarak da bilinen 50 seviyesi de grafiğe dahil edilebilir. RSI sayesinde fiyat dalgalanmalarını, fiyat sapmalarını, trend analizlerini ve fiyat uyumsuzluklarını tespit etmek kolaylaşır. RSI osilatörünü 70 seviyesinin üzerine taşıyan fiyat hareketleri aşırı alım, 30 seviyesinin altına çeken fiyat hareketleri de aşırı satım bölgelerini gösterir. Grafik ayarlarına ve zaman dilimine bağlı olarak bu seviyeler değişebilir.

2) Hareketli Ortalama Yakınsama/Iraksama (MACD)

Hareketli ortalamalar üzerindeki yakınsama ve ıraksama seviyelerini gösteren MACD, en iyi momentum indikatörleri arasında gösterilir. Trend izleyici göreve de sahip olan MACD sayesinde momentum, uyumsuzluklar ve fiyat değişimleri analiz edilebilir. MACD, İki farklı üssel hareketli ortalama olan 12 günlük EMA’dan 26 günlük EMA’nın çıkarılması ile hesaplanır. Bu hesaplamanın ardından, MACD’nin referans çizgisi olarak da adlandırılan 9 günlük EMA’sı MACD çizgisi ile birlikte grafiğe aktarılır.

3) Stokastik Osilatör

Momentum tabanlı bir osilatör olan Stokastik, işlem hacimlerini önemsemeden piyasanın momentumunu ve hızını takip eder. Osilatör, 0 ile 100 arasında farklı değerler alabilir. Genellikle sınırlar 20-80 hattına çizilir; 20 altına düşen değerler aşırı satım, 80 üstüne çıkan değerler de aşırı alım seviyelerini ifade etmek için kullanılır. Tıpkı MACD indikatöründe olduğu gibi çizgilerin kesişimi al-sat sinyali olarak değerlendirilebilir.

4) Ortalama Yön İndeksi (ADX)

Teknik analiz yapanların yaygın olarak kullandığı bir diğer momentum aracı da ADX’tir. Trendin gücünü ölçmek için değerli bir gösterge olan ADX, alım satım sinyalleri oluşturmak için de kullanılabilir. Genellikle Pozitif Yönlü Gösterge (+DI) ve Negatif Yönlü Gösterge (-NDI) çizgilerini bir arada sunan DMI indikatörüyle kombine edilir.

5) Değişim Oranı (ROC)

Rate of Change ifadesinin kısaltması olan ROC, hedef analizlerde sıklıkla kullanılan bir momentum osilatörüdür. Mevcut fiyatları bir önceki dönemin fiyatlarıyla karşılaştırarak analiz etmeye olanak tanır. Referans çizgisi 0 kabul edilebilir ve fiyat değişim hızları, dalgalanmalar ve momentum ölçümü bu çizgi üzerinden incelenebilir. Yukarı yönde hareket eden çizgiler fiyat seviyesinde önemli bir artış olduğunu gösterirken aşağı doğru hareket eden çizgiler de fiyattaki sert düşüşleri gösterir.

Momentum Göstergelerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Momentum göstergelerinin başlıca avantajları şunlardır:

  • Fiyat düzeyindeki değişimlerin gücünü ölçmeyi mümkün hale getirir.
  • RSI, MACD ve Stokastik gibi güçlü indikatörlerin oluşturulabilmesini sağlar.
  • Dönemsel fiyat değişimlerini takip etmeyi kolaylaştırır.
  • Fiyat hareketlerine bağlı olarak bir finansal ürünün güçlü veya zayıf yönlerini gösterir.
  • Fiyattaki sapmaları anlamlı sinyallere dönüştürerek karar aşamasındaki yatırımcılara yardımcı olur.

Momentum göstergelerinin olumsuz yönleri ise şu şekilde sıralanabilir.

  • Belirli bir alan içinde hareket eden osilatörler, çok kısa mesafelerde devamlılığını koruyabileceği için yanlış sinyaller üretebilir.
  • Momentuma bağlı olarak boğa piyasalarında daha tutarlı olurken ayı piyasalarında daha fazla hatalı sinyal üretebilir.
  • İşlem hacmini ve trendleri doğrudan göstermediği için OBV, EMA ve MFI gibi çeşitli hacim ve trend indikatörleri ile beraber kullanılması gerekebilir.

Borsada Momentum Nedir?

Metatrader ve Tradingview gibi borsa araçları sayesinde finansal varlıkların anlık fiyat hareketleri ve geçmiş fiyat seviyeleri pratik bir şekilde takip edilebilir. Fiyat hareketlerinin yanı sıra daha detaylı teknik analiz yapabilmek için temel indikatörler de aynı ekran üzerinden açılabilir. RSI, MACD ve ADX gibi momentum borsa araçları sayesinde piyasaları analiz etmek, fiyat değişimlerini gözlemlemek ve arz/talep noktalarını belirlemek kolaylaşır.

yüksek momentum ne demek? RSI momentum

Momentum İndikatör Formülü Nedir?

Mevcut kapanış fiyatını bir önceki dönemin fiyatına böldükten sonra çıkan sonucu 100 ile çarparak Momentum osilatör değerini kolayca hesaplayabilirsiniz.

MOM = (mevcut kapanış fiyatı / bir önceki döneme ait kapanış fiyatı) x 100

Momentum İndikatörleri Hakkında Merak Edilenler

Momentum indikatörü hakkında merak edilen diğer sorulara yakından göz atalım.

Momentum nedir, ne işe yarar?

Teknik analizde uzmanlaşmış bazı yatırımcılar, momentum için piyasanın hızı ifadesini kullanırlar. Momentum, bir objenin sahip olduğu hareketi tanımlamaya yarar. Borsada ise objenin yerini hisse senedi, döviz veya bir emtia alabilir. Momentum yükseldiğinde bir ticari ürüne olan ilgi de artış gösterir, piyasaya yeni yatırımcı veya yüksek hacimli sermaye girişleri olur. Momentum sayesinde fiyat üzerindeki değişimler ve bu değişimlerin hızı ölçülebilir.

Momentumun düşmesi ne anlama gelir?

Piyasalardan para çıkışı olduğu durumlarda ve bir finansal ürün için yeterli alıcının olmadığı zamanlarda momentum düşüş gösterebilir. Özellikle ayı piyasalarında sıklıkla görülen düşük momentum, fiyatların alt seviyelerde ve yatay bantta hacimsiz olarak ilerlemesine neden olur.

RSI momentum nedir?

Aşırı alım ve aşırı satım sinyalleri üretmek için kullanılabilen RSI indikatörü, fiyat momentumunu ölçmek için de sıklıkla tercih edilen bir osilatördür. Fiyatlardaki tepe dip noktalarını, uyumsuzlukları ve dalgalanmaları incelemek için ideal bir araçtır.

SPK geniş yetkili aracı kurumlarından biri olan Trive, 36 yıllık sektör deneyimi ve en güncel finansal ürünleri ile yatırımlarınıza değer katmaya değer ediyor. Siz de Trive tarafından sunulan teknik araçlar ile piyasaları analiz etmeye başlayabilir, en çok tercih edilen menkul kıymetlere güvenle yatırım yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakınız !