Genel

MACD İndikatörü

MACD nedir? MACD indikatörü nedir?

Tam açılımı Moving Average Convergence Divergence olan MACD, hisse fiyatının momentumundaki değişiklikleri belirlemeyi amaçlayan bir teknik analiz göstergesidir. Hareketli ortalama yakınsama sapması olarak Türkçeleştirilen MACD, yeni trendleri belirlemek ve trendin yükseliş mi yoksa düşüş eğilimi mi olduğunu deşifre etmek için kullanılan basit ama etkili bir göstergedir. 

1970’lerin sonunda Gerald Appel tarafından geliştirilen MACD indikatörü, iki zaman aralığı arasındaki farkı hesaplayarak, trendi takip ederek momentumu ve iki yönlü esnekliğini tanımlamak üzere kullanılır. Destek ve direnç seviyeleri etrafındaki olası fırsatları anlamaya yardımcı olmak üzere farklı hareketli ortalamalardan veri toplayarak çalışır. 

Piyasaİzle Reklam Alanı

MACD İndikatörü Nedir?

MACD, teknik analizde en yaygın kullanılan popüler momentum göstergelerinden biridir. Bir trendin gücünü ve momentumunu belirlemek üzere zaman serisi olarak çizilen fiyat verileri üzerinden hesaplanır. MACD, iki farklı zaman aralığının hareketli ortalamalarını kullanır, bir momentum osilatör çizgisi, diverjans olarak da bilinen iki hareketli ortalamanın farkının bulunmasıyla hesaplanır. İki hareketli ortalamayı seçmenin temel kriteri, birinin diğerinden daha hızlı bir periyoda sahip olmasıdır. Bu amaçla, yaygın olarak Üssel Hareketli Ortalamalar (EMA) kullanılır. Ortalamalar arasındaki fark, fiyatın daha hızlı değiştiğinin ve momentum oluşabileceğinin işareti olarak yorumlanır. 

MACD göstergesini kullanarak bir varlığın fiyat momentumu hakkında içgörüye sahip olabilir, pozisyona giriş ve çıkış noktalarının belirlenmesi konusundaki sinyal alabilirsiniz.

MACD İndikatörünün Önemi 

Hareketli ortalama yakınsama sapması (MACD), yeni trendleri belirlemenin yanı sıra, yükseliş veya düşüş eğilimini deşifre etmede kullanılan basit ama etkili bir osilatördür. MACD, trendleri analiz etmeye yardımcı olmak için görsel bir anlık görüntü sağlayabilir ve kullanıcının grafikleri hızlı şekilde taramasına olanak tanır. Özellikle traderlar için forex piyasası, endeksler, emtialar ve hisseler gibi mevcut birçok finansal araçla kullanabilecekleri paha biçilmez bir teknik analiz göstergesidir.

MACD göstergesinin en güçlü özelliği basitliği sayılabilir çünkü ürettiği göstergeler yeni başlayanlar için bile nettir. MACD indikatörü, hareketli ortalamanın yakınsaması ve uzaklaşması bilgisiyle yatırımcıların potansiyel olarak kȃrlı giriş-çıkış noktalarını bulmalarına  yardımcı olur. MACD trading stratejileri, bir fiyat tablosunda hareketli ortalamaları çizer. Örneğin, borsada MACD’ye bakıyorsanız, hisse fiyatı grafiğinde iki hareketli ortalama çizgisi çizerek çizgilerin birbirine yaklaşmasına veya uzaklaşmasına bağlı olarak işlemlerinize karar verebilirsiniz. 

Teknik analizde MACD 

MACD göstergesinin kullanışlılığı, anlık kısa süreli yukarı ve aşağı hareketleri değerlendirme ve tanımlama yeteneğinden kaynaklanır. MACD’nin arkasındaki matematik, etkili şekilde kullanıldığında nispeten basit ve güçlüdür. Trendleri takip eden teknik gösterge ailesine ait bir momentum göstergesi olarak MACD ile şunları yapabilirsiniz:

  • İki hareketli ortalama arasındaki ilişkiye göre, mevcut trendin yükseliş veya düşüş yönünde olduğunu belirleyebilir ve fiyatın yüksek olasılıkla gideceği yönü tahmin edebilirsiniz.
  • Genellikle trendin hızı veya momentumu olarak bilinen fiyatlardaki değişim oranını hesaplayabilirsiniz. Örneğin, perakende tüccarlar, bir trendin gücünü veya zayıflığını ölçmek için MACD momentum okumalarını kullanabilir.
  • MACD göstergesini günlük işlemlerde kullanmak, trading işlemleriniz için gelişmiş avantajlar sağlar. Olası kesintileri ve giriş noktalarını hızlı şekilde belirleyebilir. Hatta bir menkul kıymetin aşırı alınıp satılmadığını dahi anlayabilirsiniz.

MACD indikatörü, bir fiyat tablosunda iki hareketli ortalamaya sahip bir osilatör olarak görünür, ancak en yaygın osilatörlerde bulunan belirli sınırlardan yoksundur. Özellikle uzun vadeli analizlerde daha tutarlı sonuçlar üretir. 

MACD ve Hareketli Ortalamalar

MACD’nin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlayabilmek için öncelikle hareketli ortalamanın (MA) ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Hareketli ortalama, belirli sayıda zaman periyodu üzerinden hesaplanan zaman dilimi verilerinin ortalamasıdır. Zaman içinde ilerledikçe, en son dönem hesaplamaya dahil edilirken önceki hesaplamadan en erken dönem düşülür. Fiyat dalgalanmaları sırasında MA, belirli bir zaman diliminde toplanan verilerin ortalama değerini gösteren bir çizgi olarak görülür. MA’lar üç varyasyona sahiptir. Bunlar şöyle sıralanabilir:  

  • Basit Hareketli Ortalama (SMA): Belirli sayıda periyot boyunca çizilen verilerin ortalamasıdır.
  • Ağırlıklı Hareketli Ortalama (WMA): Belirli veya birkaç periyoda daha fazla vurgu yapılan hareketli ortalamadır.
  • Üssel Hareketli Ortalama (EMA): Hesaplamada daha yakın dönemlerin önceki dönemlere kıyasla daha yüksek bir ağırlığa sahip olduğu ortalamadır.

Gelen tüm verileri eşit olarak değerlendiren SMA’lar ve son verilere daha fazla ağırlık veren EMA’lar, trader’lar tarafından kullanılan iki ana MA biçimidir. MACD, varlığın satın almaya veya satmaya değer olup olmadığını belirlemede daha geçerli veriler sağladığı için EMA’lara dayalı olarak hesaplanır. MACD hangi zaman dilimi arasında yer aldığı fark etmeksizin kısa ve uzun vadeli hareketli ortalama (MA) arasındaki farkın büyüklüğüne bağlı olarak bir trendin gücünü gösterir. Aynı zamanda eğilimin momentumunu da gösterebilir.

MACD Nasıl Hesaplanır?

MACD, iki hareketli ortalamayı temel alıp aralarındaki farkı hesaplayan bir trend momentum göstergesi olarak çalışır. Kısa ve uzun EMA’lar arasındaki değişen bağlantıyı gösteren MACD, yavaş EMA’yı hızlı EMA’dan çıkararak hesaplanır. MACD formülü, 26 Günlük uzun vadeli EMA’nın 12 Günlük kısa vadeli EMA’dan çıkarılmasıyla ortaya çıkar. Şu şekilde ifade edilir: 

MACD = 12 EMA – 26 EMA

Buradaki 12 EMA = 12 Günlük Üssel Hareketli Ortalama’yı; 26 EMA = 26 Günlük Üssel Hareketli Ortalama’yı gösterir. Üssel Hareketli Ortalama, en son veri noktaları kullanılarak hesaplandığından daha fazla ağırlık ve geçerliliğe sahiptir. Bu iki MA arasındaki farkın büyüklüğü, mevcut fiyat hareketinin önceki fiyat hareketinden uzaklaştığına işaret eder. Hareketli ortalamanın ıraksaması anlamına gelen bu fark, piyasanın yukarı veya aşağı yönde trend olduğunu gösterir. “MACD hızlı yükseliş nasıl yorumlanır?” diye merak edenler özellikle bu farklara dikkat edebilir. 

MACD Bileşenleri 

Standart MACD’nin üç temel bileşeni vardır: MACD sinyali, çizgisi, histogram. Ayrıca, histogramın konumlandığı sıfır çizgisi adı verilen bir bileşen de bulunur. Genellikle mavi olan MACD çizgisi, 26 günlük EMA’dan 12 günlük EMA’nın çıkarılmasıyla elde edilir. Kırmızı veya turuncu renkli MACD sinyal çizgisi, dokuz periyotluk EMA’sıdır. MACD göstergesinin son bileşeni histogramdır. Çubuk grafik olan histogram, MACD ile sinyal arasındaki mesafeyi gösteren bir dizi farklı boyutta çizgi ile temsil edilir. “MACD sinyali kaç olmalı?” sorusuna cevap arayan kullanıcılar için sinyalin sıfır olması gerektiğini ifade edebiliriz. MACD çizgisi sıfırın üzerine çıktığında yükseliş eğilimi, sıfırın altına düştüğünde düşüş eğilimi olarak yorumlanır. 

MACD çizgisi, sinyal hattının altından üstüne gittiğinde gösterge yükseliş gösterir. Sıfırın altına indikçe sinyal güçlenir. “MACD al verdi ne demek?” diye merak edenler için yaklaşım oldukça basittir. Gösterge sıfırın üzerine çıktığında alış yapabilirsiniz demektir. “MACD sat verdi ne demek?” gibi bir sorunun yanıtı ise pozisyonu satmak veya açığa satış yapmak için en uygun zamanın geldiğini söylemek gerekir. MACD’nin düştüğü ve sıfırın altına indiği zaman satış yapabilirsiniz. Elbette teknik indikatörler tarafından üretilen sinyaller hiçbir zaman kesin değildir. Yatırımcılara, bu sinyalleri farklı yerlerden teyit ederek pozisyon almaları önerilir.

MACD Geçişleri

MACD nasıl kullanılır?

Alım satım yaptığınız varlık ne olursa olsun, MACD göstergesi her zaman sinyal, çizgi ve histogramdan oluşan üç temel bileşeni içerir. Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksaklığı çeşitli şekillerde yorumlanabilir, ancak en yaygın yöntemler arasında geçişler, sapmalar ve hızlı yükselişler veya düşüşler yer alır. Bir varlığın fiyatının hareket ettiği yön ve MACD ile sinyal arasındaki mesafeye bağlı olarak ne kadar momentum olduğu hakkında bir fikir edinebilirsiniz. MACD geçişleri örnekleri için MACD eğrisinin sinyal çizgisini geçtiği durumlara bakmak gerekir. Birçok trader, bunları kendi içlerinde yükseliş veya düşüş sinyalleri olarak kabul eder. 

İki çizgi kesiştiğinde, bu alım veya satım için uygun bir sinyal olarak yorumlanabilir. MACD stratejilerini kullananlar, kesişimin bir düşüş sinyali olduğunu ve MACD çizgisi, sinyalin altına düştüğünde satış yapma zamanının geldiğini düşünebilir. Tersi durumda, MACD çizgisi sinyalin üzerine çıktığında, trader’lar bir yükseliş ve satın alma zamanının geldiği tahminini yapar. Histogram, negatiften pozitife gittiğinde (sıfır çizgisinin üzerine çıktığında) yükseliş, pozitiften negatife geçtiğinde düşüş sinyali oluşur. İki ortalama arasındaki farkı gösteren histogram trendin gücünü tahmin etmek için de kullanılabilir. Histogram ne kadar büyükse, çoğu zaman trend de o kadar güçlü olur. 

MACD Örnek Durumlar

MACD hızlı düşüşü veya yükselişi kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeliden uzaklaştığı anlamına gelir. “MACD hızlı düşüş nasıl yorumlanır?” sorusu, menkul kıymetin aşırı alınıp satıldığının ve yakında normal seviyelere döneceğinin bir işareti olarak cevaplanabilir. Trader, aşırı alım veya aşırı satış koşullarını doğrulamak amacıyla genellikle diğer teknik göstergelerden de yararlanır. 

MACD yakınsaması, fiyatlar yeni bir yükseliş kaydettikçe göstergenin de yeni bir tepe yaptığı anlamına gelir. Aynısı, düşüş eğilimindeki yeni dip noktalar için de geçerlidir. Fiyat hareketi, MACD’deki bir tepe noktasıyla onaylanan yeni bir zirve yapar. Bu tür bir yakınsama, eğilimdeki gücü yansıtır. Fiyatların, daha yüksek veya daha düşük devam etme olasılığına işaret eder. 

MACD ıraksaması, pozitif sapma olarak değerlendirilir. Hisse senedi fiyatının yeni bir dip seviyesine ulaşmasına rağmen MACD’nin yeni bir dibe ulaşmadığı durumu anlatır. Bu, bir yükseliş sinyali olarak görülür. Bir diğer senaryoda, hisse senedi fiyatı yeni bir zirveye ulaşırken MACD yükselmiyorsa bu, bir düşüş sinyali olarak değerlendirilen bir negatif sapma olarak adlandırılır.

MACD ve RSI Arasındaki Benzerlikler/Farklar

MACD sinyali, bir varlığın momentumunu değerlendirmek için kullanışlı bir yoldur. Ona benzeyen bir başka popüler gösterge, Göreceli Güç Endeksi’dir (RSI). RSI, belirli bir süre boyunca varlığın kazanç ve kayıplarını hesaplayarak piyasanın aşırı alınıp satılmadığına dair bilgi verir. Bu özelliğiyle MACD’ye benzese de RSI, fiyat değişikliklerini yüksek ve düşük seviyelere göre ölçmesiyle MACD’den farklılaşır. RSI, mevcut fiyat ortalamasının son zamanlardaki en yüksek ve en düşük noktalarla nasıl karşılaştırıldığına bakarken, MACD göstergesi, birbirine göre fiyat ortalamalarına bakar.

MACD stratejilerini kullananlar, CFD’ler, hisse senetleri, Forex ve diğer finansal araçlarla trading yaparken RSI kullanabilir. Her iki teknik göstergeden faydalanmak, bir varlığın fiyat hareketlerini, momentumunu ve mevcut değerlerin son zamanlardaki en yüksek/düşük seviyelere dair size daha iyi anlayış sağlayabilir. MACD nispeten basit bir göstergedir, anlaşılması kolaydır, sezgisel mantığa hitap ettiğinden çoğu kullanıcıya uygundur. Özellikle trendlerin gücünü ve momentumunu değerlendirmek, sonuç olarak onların devamlılığını, potansiyel tersine dönüşlerini tahmin etmek için etkin şekilde kullanıldığında güçlü bir araç olabilir. 

MACD, trend ve momentumu tek bir göstergede bir araya getirdiği için indikatörler içerisinde farklı bir yere sahiptir. Yatırımcı olarak, bu eşsiz momentum ve trend göstergesini günlük, haftalık ve aylık grafiklerinize uygulayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakınız !