Blog

Halka Arz Nedir?

Trive’da hesabınız yoksa, görüntülü görüşme ile yatırım hesabınızı hemen açın ve sıfır komisyon avantajıyla hisse senedi alım satımına başlayın.

Borsada Halka Arz Ne Demek?

Halka arz, kısaca bir şirketin yatırımcılarına şirketin hissedarı olma imkanını sağlaması faaliyeti olarak tanımlanabilir. Şirketlerin halka arz nedenleri değişiklik gösterebilir. Şirket faaliyetlerini genişletmek ve yeni yatırımlara fon sağlamak, başlıca halka arz nedenleri arasında yer alır. Öte yandan bazı firmalar, finansal kaynak açığını kapatabilmek için halka arz yoluna başvurur. Birçok yatırımcı, halka arzın uzun vadede oldukça olumlu sonuçları olan bir eylem olduğunu düşünür. 

Piyasaİzle Reklam Alanı

IPO Nedir?

IPO yani Initial Public Offering, Halka Arz anlamına gelen İngilizce finans terimidir. IPO’lar, o ülkedeki piyasa kurallarına bağlı olarak aracı yetkili kurumlar tarafından gerçekleştirilir.

Halka Arz Şartları Nelerdir?

Halka arz için SPK tarafından belirlenen belli başlı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar arasında finansal aracı kurumlar ile iletişime geçmek, SPK ile iletişim kurmak ve söz konusu firmanın verilerinin halka arz için uygun olup olmadığını incelemek yer alır. 

  • Halka arz işlemini gerçekleştirmek isteyen firma, öncelikle bu işi yapmak için bir aracı kurum bulmak zorundadır. 
  • Halka arz edilen şirket, SPK mevzuatlarına tabii olur ve halka arz işlemleri bu mevzuatlar çerçevesinde gerçekleşir. 
  • Şirketin halka arz edilebilmesi için gereken son adım şirketin Borsa İstanbul’a başvuru yapmasıdır. Bu aşamadan sonra şirkete ilişkin veriler SPK ve Borsa İstanbul’da çalışan uzmanlar tarafından dikkatlice incelenir. Söz konusu verilerin mevzuata uygunluğu teyit edildikten sonra halka arz işlemi başlamış olur. 

Halka Arz Süreci Aşamaları

Halka arz işleminde toplamda yedi farklı aşama bulunur. Bu aşamalar karar verme, hazırlık, aracı kuruma başvurma, SPK başvuru, Borsa İstanbul başvurusu, halka arz ve işlem görme aşaması olarak belirtilebilir. 

  • Karar Verme:Karar verme aşamasında halka arzın şirkete getireceği faydalar dikkatli bir biçimde ele alınır. Şirketlerin birçoğu için halka arz, alternatif fon kaynağı ve kurumsallaşmaya geçişin önemli bir adımıdır. Bu nedenle şirketlerin birçoğu halka arz kararı verir. 
  • Hazırlık: Halka arz kararının verilmesinden sonra halka arz öncesi ve sonrasında yapılması gereken tüm çalışmaları kapsar. Şirketlerin yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte hazırlık safhası 6 ay ile 18 ay arasında zaman alır. 
  • Aracı Kuruma Başvurma: Şirketin halka arz edilebilmesi için şirkete ait mali tabloların bağımsız bir denetim kuruluşunun denetiminden geçmesi gerekir. Dolayısıyla şirketin yapısına uygun bir şekilde halka arzın gerçekleşmesi için aracı bir kuruluşla sözleşme imzalanması gerekir. 
  • SPK Başvurusu: Bağımsız aracı kuruluşun denetiminden sonra şirket, SPK’ya başvuru yapmalıdır. Başvurudan sonra SPK uzmanları, şirketi incelemeye alır ve belge talebinde bulunur. SPK incelemesi esnasında şirketin merkez binası ve üretim tesisleri, SPK uzmanları tarafından dikkatlice incelenir. 
  • Borsa İstanbul Başvurusu: SPK’ya yapılan başvuru ile eş zamanlı olarak Borsa İstanbul’a da başvuru yapılmalıdır. Tıpkı SPK gibi Borsa İstanbul’da şirketin bilgi ve belgelerini detaylı olarak inceler ve şirkete ait binaları ve üretim tesislerini ziyaret eder. 
  • Halka Arz: SPK ve Borsa İstanbul’un onayı alındıktan sonra şirket tarafından halka arz izahnamesi ve sirküleri yayınlanır. Söz konusu izahname ve sirkülerde yatırımcıların kararını etkileyebilecek tüm bilgi ve belgeler yer almalıdır. Halka arz izahnamesi ve sirküleri hazırlandıktan sonra belirtilen halka arz tarihlerinde belirlenen halka arz şartları çerçevesinde halka arz işlemi gerçekleştirilir. 
  • İşlem Görme: Halka arzın son aşaması borsada işlem görme olarak bilinir. Halka arz işlemlerinin tamamlanması ile beraber sonuçlar, SPK ile Borsa İstanbul’a gönderilir. Öte yandan halka arz ile ilgili sonuçlar ve gerekli bilgiler, kamuoyuna duyurulur. Borsa İstanbul’un halka arz sonuçlarını incelemesinden sonra şirketin borsada işlem görme tarihi kamuya açıklanır. Şirkete ait hisse senetleri, ilk işlem gününde Gong Töreni adı verilen tören ile birlikte resmen Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlar. 

Halka Arz Hisseleri Talep Toplama

Halka arz söz konusu olduğunda 3 tür halka arz mevcuttur. Bunlar sırasıyla müzayede veya borsada satış, sabit fiyatlı talep toplama ve fiyat aralıklı talep toplama olarak bilinir. 

  • Talep toplamanın en yaygın kullanılan yolu fiyat aralığı ile talep toplama olarak dikkat çeker. Bu yöntemde hisseler, halka arz edilirken belli bir fiyat aralığı belirtilir. Yatırımcılar da bu fiyat aralığı içerisinden bir fiyat teklifi verir. Eğer halka arz yatırımcının verdiği fiyatın üstünde bir fiyat ile gerçekleşirse bu durumda yatırımcının payına hiç hisse düşmez. Öte yandan halka arz fiyatı, yatırımcının teklif ettiği fiyatın altında kalırsa yatırımcı halka arz fiyatından hisseye sahip olur. 
  • Sabit fiyatlı talep toplama yönteminde ise hisseye yönelik talepler, firma tarafından toplanır ve aracı kurum tarafından değerlendirmeye tabii tutulur. Daha sonrasında hisse dağıtım oranı dikkate alınarak hisse senetleri yatırımcılar arasında paylaştırılır. Bu metotta fiyat sabit olduğu için tüm yatırımcılar, aynı fiyattan söz konusu hisse senedini satın alır. 

Halka Arz Duyurularını Nereden Takip Edebilirim?

Halka arz işlemlerinden daha kolay bir şekilde haberdar olmak için şirketlerin web sayfaları aracılığıyla halka arz duyurularını takip edebilirsiniz. Öte yandan Trive Yatırım gibi aracı kuruluşlar, farklı şirketlerin halka arz duyurularını derleyerek yatırımcıların işini önemli oranda kolaylaştırmaktadır. Ayrıca halka arz işlemine aracılık eden kurumların web sayfalarından da halka arz işlemlerini takip etmek mümkündür. 

Görüntülü görüşme ile yatırım hesabınızı hemen açın ve sıfır komisyon avantajıyla hisse senedi alım satımına başlayın.


2022’de Halka Arz Olan Hisseler 

Halka arz hisseleri arasında birçok farklı şirketin hisse senetleri bulunur. 2022 yılında halka arz edilen şirketlerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Ziraat GYO A.Ş.
  • Kiler GYO A.Ş.
  • Torunlar GYO A.Ş.
  • Sinpaş GYO A.Ş.
  • İş Girişim SER. YO.
  • Eczacıbaşı Y.O A.Ş.
  • Garanti GYO A.Ş.
  • Yapı Kredi GYO A.Ş.


2023’te Halka Arz Olan Hisseler 

Halka arz hisseleri arasında birçok farklı şirketin hisse senetleri bulunur. 2023 yılında halka arz edilen şirketlerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Astor Enerji
  • Söke Un
  • Maçkolik


Halka Arz Edilen Şirketlerin Hissseleri Alınır mı?

Halka arz hisseleri alınır mı sorusuna yanıt ararken yüksek likidite oranı ve şirketin güvenilirliği gibi kavramlar büyük önem taşır. Halka arz edilen hisseler, yüksek likidite oranına sahiptir. İşte bu nedenle halka arz hisseleri, güncel borsa fiyatları üzerinden istenildiği gibi rahatlıkla alınıp satılabilir. Bu durum, halka arz hisselerinin sıkça tercih edilmesine olanak sağlar. Öte yandan bir şirketin halka arz edilmesi demek, şirketin Borsa İstanbul ve SPK’nın denetimine açık olması demektir. Böylelikle söz konusu şirketler, daha kurumsal ve daha güvenilir bir yapıya bürünür. İşte bu nedenle söz konusu şirketlere ait halka arz hisselerine rahatlıkla yatırım yapılabilir. 

Halka Arz Hisselerine Yatırım Nasıl Yapılır?

Halka arz edilen bir şirkete yatırım yapabilmek için m gibi bir aracı kurumda hesabınız olmalıdır. Talep toplama zamanlarında aracı kurumunuzun ilgili arayüzüne giriş yaparak halka arz edilen hisseler için talep oluşturabilirsiniz. Daha sonrasında hisse senedi işlemleri kısmından yatırım yapmak istediğiniz halka arz hissesini seçerek söz konusu hisseyi alabilirsiniz. Trive Yatırım web sayfası veya Kapital Trader uygulaması üzerinden hisse kodunu ve lot adedini girerek talep toplama ve satış yöntemi ile halka arzı gerçekleştirilen tüm hisse senetlerine yatırım yapabilirsiniz. 

Görüntülü görüşme ile yatırım hesabınızı hemen açın ve sıfır komisyon avantajıyla hisse senedi alım satımına başlayın.

Halka Arz İşlem Saatleri 

Halka arz işlemleri Trive Yatırım internet şubesi aracılığıyla halka arz talep toplama günlerinde mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilebilir. 

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakınız !